Van alleen op de zolderkamer naar een heldere bovenkamer

Subscribe on LinkedIn

In een eerdere editie besprak ik al eenzaamheid onder ondernemers – een taboe dat ik graag wil doorbreken. In het verlengde hiervan richt ik me in deze editie op ZZP’ers in de marketing, die na jaren zelfstandig werken merken dat de muren van hun zolderkamer wel erg op hen afkomen. Hoe voorkom je dat je mentaal vastloopt? Zonder door gekke hoepels heen te hoeven springen of ongemakkelijke netwerkborrels af te hoeven lopen? Hoe maak je keuzes die écht bij jou passen als ondernemer in co-creatie met jezelf en anderen? Tijd om de stap zetten van alleen op die zolderkamer naar een heldere bovenkamer.

Ik vind het altijd geweldig wanneer deelnemers van onze Mastermind Cohorts gedurende het programma inzichten krijgen die ook voor henzelf als verrassend komen. Zo maakte er recent iemand die als ZZP-ers werkt en wil groeien met haar bedrijf juist de keuze om minder te gaan werken in plaats van meer. En paradoxaal genoeg droeg juist die keuze bij aan de groei van haar bedrijf. Zowel de omzet als de winst groeide na het maken van deze keuze.

Een andere ‘paradox’ ondervond ik zelf een paar jaar terug tijdens het Covid-gebeuren toen ik mocht ervaren hoe het was om meer thuis te gaan werken. Die ervaring droeg er aan bij dat er meer ruimte kwam voor ‘deep work’. Iets wat voor mij nog belangrijker is dan ik al dacht. Ik ging dus juist weer deels terug naar de zolderkamer, met als gevolg een meer heldere bovenkamer.

Maar voor de meeste ZZP-ers zal het proces andersom gaan. Want wanneer je weinig ondernemende mensen om je heen hebt om te delen waar je tegenaan loopt met je bedrijf, groeit de kans dat de muren van je zolderkamer steeds meer op je afkomen en het ook steeds minder helder wordt in de bovenkamer.

Blokkerende patronen herkennen

Gelukkig is hier iets aan te doen. Want nu ik de afgelopen jaren steeds meer ben gaan werken met ZZP-ers en kleine ondernemers zie ik steeds weer dezelfde patronen opduiken. Patronen die ervoor zorgen dat je niet je volledige potentieel kunt benutten. Graag deel ik een vijftal van deze patronen met je die als eerste in me op komen:

  1. Geen groter doel, visie of missie hebben
  2. Jezelf onvoldoende speelruimte gunnen
  3. Een blokkerende allergie tegen routine
  4. Een rigide benadering van structuur
  5. Jezelf geen klankbord gunnen

Laten we deze patronen eens 1 voor 1 aanraken en onszelf daar ook de vraag bij stellen hoe we tegenover zo’n blokkerend patroon een gewoonte kunnen ontwerpen die ons helpt gezond te groeien.

Patroon 1: Geen groter doel, visie of missie hebben

Begrijp me niet verkeerd. Je kunt prima een goede business runnen of uitbouwen zonder een groter doel, visie of missie te hebben. Maar als je iemand bent die wil blijven groeien dan loop je op een gegeven moment tegen het punt aan dat je ervaart dat de dingen die je dacht belangrijk te vinden dat eigenlijk niet meer zo zijn. De mooie auto went, de euro’s wennen en status is op een gegeven moment ook niet meer zaligmakend.

Die lastig te definiëren grijze zone waar je dan in belandt heeft vaak te maken met het missen van een groter doel, visie of missie, gecombineerd met beperkende overtuigingen. Als je goed oplet herken je de mensen die dit wel scherp hebben meteen. Omdat ze helder hebben wat dat grotere doel is wordt het makkelijker om beslissingen te nemen. Omdat het makkelijker wordt om beslissingen te maken kost werk minder of geen energie. En dat geeft ruimte om te ontdekken waar jouw grootste potentieel ligt om vervolgens vooral nog in die ‘zone of genius’ te werken.

Gezond Groeien Gewoonte #1: blijven zoeken en navigeren naar je grotere doel.

En dat begint al met ruimte creëren daarvoor. Je wil dat jouw grotere doel is uitgelijnd met wie je bent en waar je als het ware voor bent gemaakt. Vaak moet je daarom eerst een aantal beperkende overtuigingen confronteren. Als je dat hebt gedaan heb je een betere uitgangspositie om je bovenkamer de ruimte te geven om na te denken over jouw grotere doel, visie en missie.

Concrete stappen die je kunt zetten in dit kader:

  1. Lees het boek ‘The Big leap’ van Gay Hendricks.
  2. Vul de 16 vragen van de ‘Theory U vragenlijst’ in
  3. Block 2 keer per jaar tijd voor het ontwikkelen van je visie

Je zult zien dat bewust stilstaan en bijsturen op je grotere doel je al de goede richting in gaat helpen.

Patroon 2. Jezelf onvoldoende speelruimte gunnen

Als je wil groeien dan is de reflex vaak om harder te gaan rennen. Het grote nadeel daarvan is echter dat je gaat ‘verkokeren’. Je gaat de wereld als het ware door oogkleppen zien. Vaak is dit een hele aantrekkelijke propositie voor jonge ondernemers. Je kent jezelf nog niet zo goed en je hebt nog veel te leren. Dus je gaat op zoek naar tactieken die voor transacties zorgen. Schaalt vervolgens op door 60+ uur te werken per week en vindt dat ook nog eens heel tof (een tijdje).

Voor jonge ondernemers kan dit een goede leerschool zijn. Zelf leerde ik als student al op vrij jonge leeftijd hoe het was om flink meer geld te verdienen dan m’n leeftijdgenoten doordat ik op competitief niveau online poker speelde. Die ervaring leerde me dat ik helemaal niet gelukkig werd van het bereiken van het moment waarop je in principe alles kon kopen wat je wilde.

Maar dat was zelfs nog een in een setting waarin je letterlijk een spel speelde als ‘businessmodel’. Als ondernemer heb je te maken met een spel dat vele malen complexer is en waar veel meer variabelen betrokken zijn. En alle op termijn verbrand je alle zuurstof in jouw eigen eco-systeempje wanneer je slechts dat doet wat van je verwacht wordt of door anderen gepredikt wordt.

Gezond Groeien Gewoonte #2: jezelf speelruimte gunnen

De remedie? Jezelf speelruimte gunnen. Dat kun je doen door bewust tijd in te bouwen om aan te kloten of om te spelen. Om nieuwe dingen te proberen. Om te werken aan een side-project. Om gewoon even niets te doen en te gaan wandelen in het bos. Als je maar bewust die speelruimte inbouwt. Want anders is de kans groot dat je een slaaf wordt van je eigen verdienmodel.

Concrete stappen die je kunt zetten in dit kader:

  1. Lees het boek ‘Aankloten’ van Frans van Leeuwen of luister naar de podcast die we met hem opnamen voor DigitaleChaos.
  2. Block speeltijd in je agenda en ontdek wat er in je opkomt.
  3. Blijf experimenteren en vernieuwen (pro-tip: doe het samen met anderen, in co-creatie)

Want volwassen worden lukt alleen als je altijd blijft spelen.

3. Een blokkerende allergie tegen routine

Vroeger dacht ik dat ik een hekel had aan routine. Maar routine en structuur kan juist ruimte geven. Zeker als je een druk leven hebt en als je het tof vindt om bijvoorbeeld creatief bezig te zijn kan het inbouwen van bijvoorbeeld die eerder genoemde speeltijd een gamechanger zijn.

Goede kans dat die blokkerende allergie tegen routine ergens z’n wortels heeft in een beperkende overtuiging. Misschien heb je als kind van dichtbij meegemaakt dat iemand veel waarde hechte aan routines en ben jij je daar (onbewust) tegen af van gaan zetten. Of misschien heb je de overtuiging ontwikkeld dat routine niet past bij jouw zelfbeeld. Laat dat even los. Vanaf nu – of in ieder geval terwijl je er mee speelt en ontdekt – is routine even je beste vriend.

Gezond Groeien Gewoonte #3: creëer speelruimte door routines

Stel jezelf de vraag wat jij nodig hebt en op wat voor manier routine daar een rol in kan spelen. Ik ga hier echt niet roepen dat je lid moet worden van de ‘5 AM club’ en iedere ochtend een 20-stappenplan aan routines moet gaan uitvoeren. Maar leg die agenda eens in het licht van de keukentafel en ontwerp die zo dat hij voor je werkt in plaats van tegen je.

Concrete stappen die je kunt zetten in dit kader:

  1. Ga iedere dag voor of na je lunchpauze minimaal 30 minuten wandelen (zet het in je agenda)
  2. Ga iedere ochtend 15 minuten commenten Linkedin posts van anderen met als doel inspiratie te vinden voor content
  3. Plan deep work in de ochtend en klantmeetings in de middag

Of bedenk zelf andere routines. Probeer het eens een paar weken en kijk wat het effect is op hoe je in de wedstrijd staat.

4. Een rigide benadering van structuur

De andere kant van de medaille is dat je juist een rigide benadering van structuur hebt en te veel gaat vastklampen aan structuur. Vaak hangt dit samen met blokkerende perfectiedrang. De Japanners hebben een prachtig woord waar we in de Westerse wereld helaas geen woord voor hebben: ‘Wabi-sabi’. Je zou het nog het best kunnen vertalen naar ‘de perfectie van imperfectie’ of de schoonheid van imperfectie.

Wanneer je streeft naar positieve verandering is het nodig om regelmatig aan te voelen wat er nodig is voor die verandering. Een te rigide benadering van structuur kan groei op een gegeven moment ook tegen gaan werken omdat het de groei in de weg gaat staan en weer zorgt voor die spreekwoordelijke oogkleppen.

Gezond Groeien Gewoonte #4: omarm de perfectie van imperfectie

Vraag jezelf regelmatig af of die meeting wel bijdraagt aan je grotere doel, visie en missie. En durf daar ook eerlijk in te zijn naar jezelf en naar anderen. Dan komt er ruimte vrij om te groeien op een manier die bij jou past.

Concrete stappen die je kunt zetten in dit kader:

  1. Plan een terugkerend agenda item in met jezelf waarin je toetst of er de komende 2 weken meetings zijn ingepland die niet bijdragen aan jouw grotere doel en cancel die.
  2. Bedenk hoe je meetings korter kunt maken, bijvoorbeeld door van tevoren een video te delen waarin je een rapportage bespreekt.
  3. Stop de vrijgekomen tijd in speeltijd of tijd om aan te kloten

Met andere woorden: blijf in de drivers seat van je eigen grotere plan door mee te bewegen met wat jij nodig hebt.

5. Jezelf geen klankbord gunnen

Het laatste patroon is jezelf geen klankbord gunnen. En die heb ik er niet alleen ingestopt om te prediken voor eigen parochie. Want ik heb mezelf heel lang voorgehouden dat ik het zelf allemaal wel kon doen en uitvogelen. Als ik heel eerlijk ben kwam dat meer voort uit ego en bewijzingsdrang dan uit slim ondernemen.

Als startende ondernemer wil je eigenlijk zo snel mogelijk op zoek gaan naar een klankbord. En dat klankbord kan verschillende vormen hebben. De meest laagdrempelige is om een accountability buddy te vinden. Iemand die in vergelijkbare schoenen staat en graag periodiek met je wil sparren.

Gezond Groeien Gewoonte #5: ga (pro-) actief op zoek naar het juiste klankbord

Een andere manier is om in te stappen in een gefaciliteerde mastermind of om er zelf een te beginnen met andere ZZP-ers. Of reserveer een bepaald percentage (bijvoorbeeld 10% van je omzet) om te herinvesteren in coaching. Investeer in jezelf. Het gaat zichzelf dubbel en dwars terug betalen.

Concrete stappen die je kunt zetten in dit kader:

  1. Zoek een accountability buddy en doe tweewekelijkse check-ins waarin je elkaar accountable houdt op acties.
  2. Join een likeminded community waar je met andere ZZP-ers kunt verbinden
  3. Ga op zoek naar een gefaciliteerde Mastermind groep of coach waar je een klik mee hebt

Wanneer je de stappen zet die ik hier heb beschreven dan ben je de trap van ‘alleen op de zolderkamer naar een heldere bovenkamer’ al een heel eind afgedaald.

En mocht je het fijn vinden daarbij een klankbord te hebben om je groei als ondernemer te versnellen, dan weet je ons te vinden.

Ahoy,

Christiaan

—–

Meteen een next step zetten?

  1. Join onze community om gelijkgestemde ZZP-ers en ondernemers in het marketingveld ontmoeten.
  2. Boek hier een vrijblijvende kennismaking als je overweegt deel te nemen aan één van onze Mastermind cohorts.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief Inschrijven

Geplaatst in Marketing Revolutie.

Andere berichten