Hoe omarm je marketing als aandrijver van positieve verandering?

Subscribe on LinkedIn

Als er iets is waar de wereld minder van nodig heeft dan zijn het wel marketeers, aldus 21% van de marketeers zelf. Want ruim één op de vijf marketeers vindt zichzelf een bullshit job hebben. De meeste marketeers kiezen echter voor het vak omdat ze er hun creativiteit in kwijt kunnen en mooie merken willen bouwen. Misschien zelfs wel iets goeds toe willen voegen aan de wereld. Die laatste groep die groeit. En de groep impact ondernemers groeit ook. Deze changemakers kunnen samen de wereld veranderen. Tijd om marketing te omarmen als aandrijver van positieve verandering.

Waarom het momentum groeit

Eerder dit jaar lanceerden we al met inzendingen van 20+ zelfstandig marketeer een community-campagne vanuit #teamdavid waarin marketeers vertellen wat voor hun de Marketing Revolutie inhoudt en hoe ze daar aan gaan bijdragen.

Klik op foto om campagne pagina te bekijken

Een belangrijk inzicht wat ik de afgelopen 2 jaar kreeg in gesprekken met mensen die zich aansloten bij #teamdavid was dat ze al veel langer op een andere manier naar het marketingvak keken dan de status quo. Ze hadden tot dat moment alleen nooit een groep gelijkgestemden gevonden die publiekelijk ging staan voor dezelfde kernwaarden.

Die kernwaarden als menselijkheid, eerlijkheid, creativiteit en veranderbereidheid zit gewoon al in het DNA van heel veel marketing minded ondernemers. En doordat mensen nu zien dat ze niet de enige zijn die op een andere manier naar het vak kijkt, groeit het momentum.

Marketing als aandrijver voor positieve verandering

Hoe verschilt die kijk op marketing dan? Hieronder zie je in een plaatje samen gevat door vanuit welk frame ik de afgelopen jaren als ondernemer ben gaan kijken naar marketing:

Door waardevolle content te creëren die uitlijnt met een missie en visie die groter is dan mezelf hoop ik mensen te inspireren. Wat er vervolgens gebeurde was dat er uit die inspiratie gesprekken (conversatie) ontstond. Vanuit die gesprekken zijn we ons gaan richten op het faciliteren van co-creatie en educatie. Met als doel anderen te helpen ontwikkelen en een duurzame transformatie door te maken als mens, ondernemer of organisatie. Door dit te benaderen vanuit een cyclische aanpak en een groeimindset voeden we vervolgens de ander weer om zelf positieve verandering te omarmen.

De 3 assen van de Marketing Revolutie

Door vanuit dit nieuwe frame te gaan werken kwam ik tot inzicht dat er drie verschillende assen zijn waarop je kunt navigeren om de marketing revolutie in jouw business aan te wakkeren:

  1. Meer nadruk op inspiratie (inzicht) in plaats van pijn (Pijn was de kickstarter, inspiratie de katalysator en marketing de transformator)
  2. Werken vanuit eco-systemen in plaats vanuit ego-systemen
  3. Samenwerken als partner in plaats als leverancier

Van ‘pijnmarketing’ naar inspiratiemarketing

Het is inmiddels redelijk gemeengoed geworden dat het in marketing goed werkt wanneer je de pijn aanraakt van een potentiële klant. Als je een stofzuiger wil verkopen aan iemand die denkt dat hij geen stofzuiger nodig heeft kun je zelfs die pijn aanwakkeren en een behoefte creëren die er eerst nog niet was door copy te gebruiken als:

“Heb je nog geen stofzuiger? Misschien denk je wel dat je helemaal geen stofzuiger nodig hebt. Maar wist je dat de kans op bronchitis met 56% toeneemt wanneer je niet minimaal wekelijks stofzuigt in huis?”

Het statement en percentage is even uit m’n duim gezogen hier, maar waar het om gaat is dat je gepercipieerde pijn creëert in de gedachten van een potentiële klant om hem of haar in beweging te laten komen. Als dat op een ethische en eerlijke manier gebeurt is daar wat mij betreft ook helemaal niets mis mee: pijn kan heel goed een kickstarter zijn.

Maar wat we tegenwoordig zien gebeuren is dat we doorslaan in het uitmelken van dit soort ‘pijn principes’. Het wordt zelfs op grote schaal schaamteloos misbruikt. Als jij in de supermarkt staat en in je ene hand een zak met zoete aardappelen hebt en in je andere hand een door met chocopops cereals en ziet dat ze beiden een groene ‘nutri score B’ hebben dan denkt jouw brein onbewust dat het ongeveer even ‘gezond’ voedsel is. Terwijl dat natuurlijk volslagen onzin is (ja, zoete aardappel is gezond, die cereals zijn troep).

Je zou door middel van een campagne ook mensen kunnen inspireren om zichzelf te verdiepen in het opdoen van kennis waardoor ze zelf beter een afweging kunnen maken voor welk voedsel gezond is.

Van ego- naar ecosystemen

De meeste marketingbenaderingen gaan er vanuit dat we als consument vooral in beweging komen vanuit eigenbelang. Maar wanneer je dit als leidend principe gebruikt binnen een wereldbeeld, dan vergeet je dat we sinds de oorsprong van de mens al sociale wezens zijn die in ecosystemen samen leven. Het maakbare individualisme heeft z’n beste tijd gehad en is ook gewoon niet meer houdbaar als leidend principe als we willen dat onze kinderen nog een leefbare wereld hebben.

Wanneer je marketing gaat benaderen vanuit eco-systemen in plaats van ego-systemen dan gebeurt er iets moois: je faciliteert verbindingen tussen mensen die waardevol kunnen zijn, los van jouw eigen aanbod. Niet voor niets groeit ‘dark social’ steeds meer en weten vakgenoten elkaar steeds meer te vinden in besloten of semi-open communities.

Door meer samen te delen en op te trekken ontstaat er meer co-creatie. En vanuit die co-creatie ontstaan er duurzame transformaties én innovatie. Zo ontstond er het afgelopen jaar dankzij co-creatie binnen onze eigen community een compleet nieuw team rondom DigitaalGroeien en haakten we oa. Een extra mentor, community manager en paid ads specialist aan.

Van leverancier naar strategisch partner

En last, but not least draait de marketing revolutie voor mij om een andere manier van kijken naar samenwerkingen. De transactionele benadering tussen opdrachtgever en leverancier is een manier van samenwerken die gewoon niet meer goed werkt binnen een speelveld dat takkesnel verandert. Als leverancier van een bepaald ‘kunstje’ decimeer je jezelf tot een vervangbare schakel, maar krijg je ook geen incentive om pro-actief en strategisch mee te denken met je opdrachtgevers over het maken van beslissingen die op de lange termijn het beste zijn voor het bedrijf.

Een (strategisch) partner doet dit wel. Door op een pro-actieve en eerlijke manier advies te geven groeit de impact die je maakt voor je opdrachtgever en groeit daarmee ook jouw waarde in dit proces. Het sleutelwoord hierbij is inzicht creëren. Ze zeggen wel eens: je kunt groeien door pijn of groeien door inzicht. Wanneer een samenwerking start vanuit pijn, zorg er dan als marketing partner snel voor dat je inzicht creëert in waar een klant nu staat, waar deze naartoe wil en vraag door om te achterhalen of die beoogde route wel de meest slimme is. In mijn boek ‘Word eens volwassen!’ vind je oa. een handige test waarmee je kunt bepalen in welke fase van ‘digitale volwassenheid’ een bedrijf zich bevindt.

De transformatie van leverancier naar strategisch partner is er een die ook centraal staat in onze ontwikkel- en mentoring programma’s bij DigitaalGroeien. En op deze manier dragen we ook vanuit een concreet aanbod bij aan de bredere marketing revolutie waarbinnen deze as in beweging is.

Hoe transformeer je jouw revolutie?

Mocht je na het lezen van deze newsletter jouw eigen marketing revolutie willen transformeren dan heb ik een aantal hulpmiddelen die je ongeacht je budget of situatie een stap in de goede richting kunnen helpen:

  1. Het gratis ebook: Van leverancier naar strategisch partner
  2. Het fysieke boek: ‘Word eens volwassen!– Next level online ondernemen’
  3. De Marketing revolutie campagne: https://teamdavid.nu/marketing-revolutie/
  4. De mogelijkheid je aan te sluiten bij onze community.
  5. De mogelijkheid een vrijblijvende strategiesessiemet me in te plannen als je deelname aan een van onze groeiprogramma’s overweegt.

Laten we samen van de Marketing revolutie het nieuwe normaal maken. Wat is het volgende kleine stapje dat jij als stuurman of -vrouw van je eigen marketing revolutie gaat zetten?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief Inschrijven

Geplaatst in Marketing Revolutie.

Andere berichten