Dit zijn de 2 programmeerfouten in marketingland (en hoe je ze uit de wereld helpt)

Subscribe on LinkedIn

Stel dat de samenwerking tussen zelfstandig marketeers en agencies aan de ene kant en MKB bedrijven aan de andere kant een systeem zou zijn.. Een systeem dat je van een afstandje bekijkt..Dan komen er 2 hardnekkige ‘programmeerfouten’ aan het licht. De ene heeft te maken met een manier van denken en de andere met een manier van samenwerken. In deze editie van ‘De Marketing Revolutie’ ontdek je wat deze programmeerfouten zijn en hoe je ze de wereld uit kunt helpen.

Kortetermijndenken

“Een winnende pokerspeler maakt iedere hand een beslissing, die op lange termijn een positieve winstverwachting heeft.”

Toen ik studeerde speelde ik op competitief niveau online poker. Geweldig vond ik het om als twintiger uit te vogelen hoe je met een spel – dat de rest van de wereld zag als gokspel – online goed geld kon verdienen. Dat was heel interessant zolang er nog een steile leercurve in zat. En de belangrijkste les die ik in het spelen van miljoenen handen leerde was dat het belangrijkste verschil tussen een winnende en verliezende pokerspeler het volgende was:

Een winnende pokerspeler maakt iedere hand een beslissing, die op lange termijn een positieve winstverwachting heeft.

Je maakt dus iedere keer weer een beslissing, waarbij het best wel eens 10 keer achter elkaar tegen kan zitten en je 10 keer een hand verliest waarbij je eigenlijk 80% kans had om te winnen. De sleutel zit hem in het blijven maken van de juiste beslissing, zonder je te laten beïnvloeden door negatieve (of positieve) emoties.

Toen ik in 2011 begon als fulltime online ondernemer was die gedachtengang dan ook al snel doorgetrokken naar online marketing: kwestie van de ‘wet van de grote getallen’. Campagnes werden een simpel rekensommetje: als je 100 kwalitatieve bezoekers naar een webpagina stuurde converteerde er bijvoorbeeld 1-3% van de bezoekers tegen een bepaalde conversiewaarde. Kind kon de was doen.

Winstontwikkeling van een professioneel pokerspeler (Georgo Lind) op basis van 600.000 spellen (Sit & Go) met een winst van ~$1.6mln – p.40 van ‘Word eens volwassen – Next level online ondernemen’.

Langetermijndenken

In eerste instantie dacht ik dus dat dit principe gebaseerd was op langetermijndenken. Maar hoe langer ik er over nadenk, hoe minder ik daar nog in geloof. Als pokerspeler ging er namelijk op een gegeven moment iets knagen. Ik stelde mezelf de vraag: “Welke waarde voeg ik hier eigenlijk toe?”

Bij Coolblue koop je niet vanwege de wasmachine, maar vanwege de glimlach die de bezorgers op je gezicht toveren wanneer ze dat zware kreng mét een glimlach twee trappen voor je opdragen en installeren.

En het enige antwoord dat ik kon bedenken was: ‘entertainment waarde’. Entertainment voor de mensen die dus voor hun eigen entertainment aanschuiven aan een online pokertafel. Maar het wrange was dat deze mensen vrijwel altijd ook de slechtere spelers waren (ook wel ‘vissen’ genoemd door de sterke spelers, die op hun beurt weer ‘sharks’ werden genoemd). Onder de streep was het dus eigenlijk niet meer dan het onttrekken van waarde, zonder echte waarde toe te voegen aan de wereld.

En hetzelfde mechanisme zag ik gebeuren in de online marketingwereld: de focus werd steeds meer gelegd op kortetermijndenken en korte termijn transacties. En wanneer we ons massaal gaan richten op de 3% van de kopers die nu in de markt zijn voor een oplossing voor hun probleem, kun je adverteren tot je een ons weegt: als klein MKB bedrijf ga je het op lange termijn afleggen tegen de grote jongens.

Dat brengt ons tot programmeerfout #1:

Primaire focus op kortetermijndenken en transacties

Hoe help je die programmeerfout uit de wereld?

Door de primaire focus niet langer te leggen op de transactie, maar op de transformatie.

Bij Coolblue koop je niet vanwege de wasmachine, maar vanwege de glimlach die de bezorgers op je gezicht toveren wanneer ze dat zware kreng mét een glimlach twee trappen voor je opdragen en installeren.

Zelfs de mondhygiënist kan door innovatie in hun apparaten (Google maar op ‘Woodpecker Air Polisher) een klant een ervaring bieden die je in plaats van ‘gebitsreiniging’, ‘gebitswellness’ zou kunnen noemen.

En met een zelfstandig marketeer of agency werkt een MKB bedrijf liever samen als ze hen ook daadwerkelijk helpen hun eigen organisatie naar een hoger niveau in digitale volwassenheid te ontwikkelen. Alleen weten ze vaak zelf nog niet dat dit mogelijk is, omdat we zo vastgeroest zitten in het ouderwetse transactiedenken.

Het marketing speelveld

De tweede programmeerfout gaat over samenwerking. Als zelfstandig marketeer, agency of inhouse marketeer zit je in hetzelfde team als je opdrachtgever. In de ideale wereld leer je elkaar goed kennen, speel je elkaar de bal toe en vier je samen successen. In de realiteit worden marketeers vaak gezien als een leverancier of knip-en-plak-afdeling van sales.

Dat hebben marketeers vaak te danken aan zichzelf, omdat de bedrijven die hun inhuren ook niet beter weten.

Programmeerfout #2:

In samenwerkingen worden marketeers gezien als leveranciers.

Je kunt het de gemiddelde MKB ondernemer ook niet kwalijk nemen. Als je zelf niet veel affiniteit met marketing hebt zie je het al snel als een kostenpost of noodzakelijk kwaad. Het liefste zou je een business laten draaien zonder marketing nodig te hebben.

Wat dat betreft kleeft er nog een enorm imago probleem aan marketing. Uit onderzoek blijkt zelfs dat 21% van de marketeers hun eigen baan een ‘bullshit job’ vindt (Dur en Van Lent, 2019).

Die 21% opereert nog steeds met een interne programmeerfout. Ze zien zelf marketing als vehikel voor het manipuleren van mensen en het zetten van zoveel mogelijk transacties. Ze stellen zich op als leveranciers. En verliezen daardoor de zingeving in wat ze doen.

Doodzonde wat mij betreft. Want mensen kiezen vaak voor het vak van marketing omdat het een creatief vak is. Een vak dat je ook kunt zien als vehikel voor het aanzwengelen van positieve verandering bij jouw klant, in jouw branche en van daaruit in de wereld.

Hoe je deze programmeerfout uit de wereld helpt?

Door je te ontwikkelen van leverancier naar strategisch partner:

  • Door niet in de ‘u vraagt, wij draaien’ reflex te springen
  • Door pro-actief te adviseren in samenwerkingen
  • Door te werken aan transformaties in plaats van transacties

Van leverancier naar strategisch partner / www.digitaalgroeien.nl

Herstel die twee programmeerfouten en je bent in staat klanten beter te helpen en meer waarde toe te voegen. Waarde die meerdere kanten op gaat en in dienst staat van duurzame groei.

TLDR:

Er zitten 2 programmeerfouten in het marketingsysteem:

  • Programmeerfout #1: Primaire focus op kortetermijndenken en transacties
  • Programmeerfout #2: In samenwerkingen worden marketeers gezien als leveranciers.

En dit is wat je er aan kunt doen:

  1. De primaire focus niet langer te leggen op de transactie, maar op de transformatie.
  2. Je als zelfstandig marketeer, agency of inhouse marketeer ontwikkelen tot strategisch partner

Waar ga jij mee aan de slag?


Wil jij deze programmeerfouten omzetten tot een ‘unfair advantage’ en meer impact voor je klant? Sluit je aan bij de volgende Mastermind Cohort van DigitaalGroeien, start in september 2024. Speciaal voor zelfstandig marketeers, webdesigners, agency-eigenaren en marketing minded ondernemers in zakelijke dienstverlening. Beperkte plekken (max 8) en kennismakingsgesprek vereist. Meer info: https://digitaalgroeien.nl/mastermind-cohort-4-inschrijving-geopend/

Schrijf je in voor de nieuwsbrief Inschrijven

Geplaatst in Marketing Revolutie.

Andere berichten