De visie is de strategie

Subscribe on LinkedIn

Hoe zou de wereld veranderen als we af stappen van het streven naar ‘managen’ en onze aandacht primair zouden leggen op positieve beweging zonder dat we precies weten waar we uit zullen komen?

Als je met het gemiddelde MT de hei op gaat om de missie, visie en strategie te herijken krijg je in het gros van de gevallen als output wat zinnen droge tekst wat als input wordt gebruikt een lijvig plan op te stellen dat vervolgens meteen in een donkere la verdwijnt.

In een land waar een premier visie bestempelt als een ‘olifant die het zicht blokkeert’ hangen veel ‘managementfundamentalisten’ nog steeds een wereldbeeld aan dat draait om het optimaliseren van transacties en het geloof in de economische wetenschap als, naja, primair geloof.

Maar waar komt die neiging tot managementfundamentalisme eigenlijk vandaan? Ik denk dat het voortkomt vanuit een behoefte aan controle. Controle die – als we eerlijk zijn naar onszelf en elkaar – een illusie.

Managen is in stand houden. Managen is de boel draaiende houden in een stabiele omgeving. Managen is geen strategie richting duurzame en positieve verandering waar we in deze wereld zo naar snakken.

De reis naar de olifant

Maar wat is het alternatief? Juist, die olifant. De olifant die visie heet, maar dan gekrompen tot een kleine stip die je aan de horizon plaatst. Een visie van de toekomst waar je met alle vezels in je lijf in gelooft. Waar je voor wil gaan staan. Waar je positieve zin en energie van krijgt om naartoe te varen samen met de mensen om je heen.

Als je dat doet wordt de visie de strategie:

  • Het uitdragen van die visie
  • Het ontwikkelen van diensten of producten in dienst van die visie
  • Het voeden van relaties die ontstaan vanuit verbinding op die visie

Als je dat doet dan doe je aan visionaire marketing.

En het gave is dat visionaire marketing er voor zorgt dat je in gesprek komt met je doelgroep een een veel dieper niveau dan praten over de transactie. Omdat je samen gelooft in de visie wil je er samen aan bijdragen. Deel van uitmaken.

Het gaat dus over een visie (en missie) die groter is dan jezelf én waar je met mensen in je doelgroep mee kan verbinden.

In m’n eigen zoektocht naar hoe marketing next level kan gaan leer ik iedere dag bij over wat visionaire marketing is en kan zijn. Probeer het steeds meer toe te passen en daar beter in te worden. De visie is de strategie, maar ook de ontdekkingstocht.

Die olifant op de weg die het zicht blokkeerde is inmiddels een belangrijke pilaar geworden van de ontluikende marketing revolutie. Dank daarvoor Mark.

Wil je onderdeel uitmaken van deze revolutie? Je bent meer dan welkom:

Join dan onze online community.

Want het is de hoogste tijd dat we het marketing speelveld net level tillen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief Inschrijven

Geplaatst in Uncategorized.

Andere berichten